In the media


 

 

De Balie: The Last Image

12 mrt 2014
Balie tot zover

Shooting Bullets Shooting Images

De Balie en het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover organiseren in maart twee programma’s over de driehoeksverhouding tussen de dood, de camera en toeschouwer. De eerste aflevering staat in het teken van de ethische codes van de burgerjournalistiek in tijden van oorlog en revolutie. De smartphone is verworden tot een wapen:shooting bullets, shooting images. In hoeverre is er nog sprake van ethiek nu elke doorsnee burger met een mobieltje opnamen van gewelddadigheden de wereld in kan sturen, en het beeld van de dood directer en dichterbij is dan ooit? En welke rol speelt de professionele journalistiek?

Was ooit het gezegde ‘de pen is machtiger dan het zwaard’, tegenwoordig luidt het ‘de iPhone is machtiger dan de Kalasjnikov’. De dood is een mediaverschijnsel geworden. Laatste beelden gemaakt door burgerslachtoffers gaan rond op YouTube en hebben doorgaans een grotere reikwijdte dan kogels. Maar doet een muisklik het offer van de burgerjournalist beseffen?

The Last Image
Dit programma vindt plaats in het kader van  tentoonstellingsserie The Last Image van Museum Tot Zover. Naast fatale registraties van Syrische burgerjournalisten zijn er ook andersoortige laatste beelden en sterfprocessen op het web te vinden. Welk verhaal vertelt een laatste registratie van iemand die sterft? Welke extra dimensie heeft een laatste opname van iemand die is overleden? Welke rol speelt het internet in de verspreiding van de openbare dood, het sterven voor een publiek? In The Last Image worden voetnoten geplaatst bij doodsbeelden die dienen als afscheid, eerbetoon, protest, terreur, bewijs, digitale nalatenschap, spektakel of herinnering.

Een programma met o.a. Natasja van den Berg, Lex Runderkamp, Babs Bakels, Tom Daams, Fleur Launspach en Brigitte van der Sande.

Dit programma is het eerste deel van een tweetal programma’s over de dood door het oog van de lens, naar aanleiding van de tentoonstellingsreeks The Last Image van Museum Tot Zover. Deze serie bestaat onder meer uit de tentoonstelling The Pixelated Revolution van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué, nog tot en met 8 juni te zien in Museum Tot Zover, en uit de online expositiewww.thelastimage.nl